Logo bodegraafsnieuwsblad.nl

Hoos aan inbraken

  Politie

Bodegraven kampt de afgelopen weken met een hoos aan inbraken en pogingen daartoe. Volgens veel Bodegravers omdat er in ons dorp geen politiebureau meer is. Burgemeester Christiaan van der Kamp bestrijdt dat een politiebureau de oplossing is. Een politiebureau komt er niet. Wel zetten gemeente en politie in op preventie en extra surveillance.

,,Vanachter een bureau vang je geen boeven", licht Van der Kamp toe. ,,Een politiebureau doet dan ook niks af aan heterdaad. Ik wil meer auto's op straat en meer aandacht voor preventie. Bodegraven-Reeuwijk telt 33.000 inwoners, daar kun je nooit genoeg agenten tegenaan zetten."

Van der Kamp vervolgt: ,,In Bodegraven-Reeuwijk was schroom om 112 te bellen bij verdachte situaties. Dat is veranderd, mede door de WhatsApp-groepen. Ik wil iedereen op hart drukken bij verdachte situaties 112 te bellen." In het kader van het Donkere Dagen Offensief gaan gemeente en politie komende maanden acties uitvoeren en hebben de woninginbraken prioriteit.

In Bodegraven is de afgelopen twee weken bijna twintig keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. Een verklaring is er niet. Bodegraven blijft wel achter qua preventie. ,,Nieuwe woningen zijn op niveau, maar vooral woningen uit de jaren 60 tot en met 90, en daar hebben we er veel van, zijn slecht beveiligd. Bij een woning met een politiekeurmerk wordt gemiddeld zeven keer minder ingebroken." Een trendbreuk lijkt het dat inbrekers uit het dorp zelf komen. Volgens Van der Kamp lag het aantal inbraken 3,5 jaar geleden nog 25 tot 30 procent hoger en is het aantal geslaagde inbraken nu gelijk met vorig jaar.

Reageer als eerste