Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Sociaal ondernemer (worden)? Neem contact op met Martien Kromwijk via mkromwijk@bodegraven-reeuwijk.nl.
Sociaal ondernemer (worden)? Neem contact op met Martien Kromwijk via mkromwijk@bodegraven-reeuwijk.nl.

Wethouder Kromwijk zoekt sociaal ondernemers

Mensen met een arbeidsbeperking insluiten op de arbeidsmarkt, dat is de droom van wethouder Martien Kromwijk. Hij roept daarom (aanstaande) ondernemers op om deze mensen een plek in hun bedrijf te bieden. ,,Mensen met een arbeidsbeperking komen bij een sociale onderneming meer tot hun recht dan bij een sociale werkplaats en ook voor bedrijven heeft dit voordelen."

Bodegraven-Reeuwijk - ,,Bij sociaal ondernemen is niet winst maken, maar een eerlijke bedrijfsvoering en een plek bieden aan mensen die moeilijk mee kunnen op de arbeidsmarkt het belangrijkste doel", licht wethouder Kromwijk toe. ,,Tony Chocolonely, dat fair trade chocolade maakt en mensen met een arbeidsbeperking in dienst heeft, én de Amsterdamse brouwerij Paerl zijn mooie voorbeelden. In onze gemeente biedt Brouwerij de Molen mensen met een verstandelijke beperking werk aan in hun winkel. Mijn droom is dat meer bedrijven in onze gemeente dit volgen."

Kromwijk vervolgt: ,,Mensen met een arbeidsbeperking, zoals een (licht) verstandelijke beperking of autisme komen nu vaak terecht bij een sociale werkplaats terwijl ik ervan overtuigd ben dat veel van hen veel gelukkiger zouden zijn bij een kleinschaligere werkplaats of bedrijf. Daar komen zij meer tot bloei en zijn ze trots op hun werk. Dat zie ik op het gemeentehuis en in de buitendienst, waar ook mensen met een arbeidsbeperking werken. In onze dorpen kan de Hortus Populus-moestuin uitgroeien tot een sociale onderneming, maar ook een (nieuw) herstelbedrijfje in het centrum, een agrarisch bedrijf, een productiebedrijfje of een winkel zijn heel geschikt."

Kromwijk roept daarom iedereen op die plannen heeft om een sociale onderneming te starten of om in zijn of haar huidige bedrijf plek te bieden aan deze doelgroep, zich te melden. ,,Met hen wil ik uitwerken hoe in hun bedrijf mensen met een stevige arbeidsbeperking toch kunnen werken. Als gemeente kunnen wij helpen." Die hulp is zowel praktisch als financieel. ,,Het Rijk biedt een subsidie waarbij het lagere werktempo wordt gecompenseerd en voor ondernemers is dit een vorm van echt maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Ook voor de gemeente zijn er voordelen. ,,De zorg niet alleen beter, maar ook goedkoper maken', is mijn motto. Niet door te bezuinigen, maar door andere oplossingen te vinden, zoals deze. Maar belangrijker nog is het om bij te dragen aan het geluk van mensen."

Reageer als eerste
Meer berichten