Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


V.l.n.r. Frank Busker, Leendert Spijker, Han Koevoets met burgemeester Christiaan van der Kamp tijdens de officiële opening. Foto: Danny de Vries
V.l.n.r. Frank Busker, Leendert Spijker, Han Koevoets met burgemeester Christiaan van der Kamp tijdens de officiële opening. Foto: Danny de Vries

'Bodegraven een beetje mooier maken'

De Rijnkadehaven is afgelopen zaterdag officieel geopend. Een mooi moment voor Han Koevoets, Frank Busker en Leendert Spijker. Drie betrokken Bodegravers die hun nek hebben uitgestoken om Bodegraven een beetje mooier te maken en op de kaart te zetten. De afgelopen jaren waren volgens de drie 'een kermis': met zowel spannende als plezierige momenten, maar met een fantastisch resultaat. Een 200 meter lange passantenhaven voor veertig boten waar recreanten en toeristen drie dagen gratis kunnen verblijven. Het grootste deel van het project is voltooid, maar de drie zijn nog niet klaar.

Bodegraven - Dat de drie Bodegravers een haven hebben gerealiseerd is eigenlijk gebaseerd op toevalligheden. ,,We kwamen elkaar vijf jaar geleden tegen tijdens een netwerkbijeenkomst van de gemeente. Daar werden we met anderen in een werkgroep met thema 'haven' gezet. Dat had net zo goed iets anders kunnen zijn. We wisten eigenlijk niks van havens, maar het doel was om recreatie en toerisme in onze gemeente te bevorderen. Ook voor ons persoonlijk", vertelt Han Koevoets. Enkelen haakten later af maar Frank Busker, Leendert Spijker en Han Koevoets beten zich vast in het project. ,,Wij zijn alle drie met pensioen en hebben tijd en dat hebben we nodig gehad. We hebben heel wat havens en bedrijven bezocht en overleggen gevoerd, maar ook heel wat uitsmijters gegeten en wijntjes gedronken."

Tussen het eerste plan en een fysieke haven in de Oude Rijn, zit dan ook vijf jaar. ,,De Rijnkadehaven is eigenlijk onderdeel van een groter plan. In 2012 zijn we begonnen met nadenken over vijf havens. Al snel bleek dat drie daarvan niet haalbaar waren. We hebben ons daarom gefocust op een verenigingshaven bij de molen. Helaas wilde het waterschap (een ander dan bij de Rijnkade, red.) niet meewerken en sneuvelde dit plan. Wel hebben we daardoor veel kennis opgedaan die we voor de Rijnkadehaven konden gebruiken. We hebben veel moeten overleggen en het was een flink project, zeker voor een burgerinitiatief. We zijn geen BV, geen vereniging, geen stichting en dat maakte het voor instanties soms ook lastig. Jullie hoeven alleen maar 'ja' te zeggen, zeiden we dan. Maar zo eenvoudig ging dat natuurlijk niet", vertelt Koevoets.

Niet één bezwaar

Het resultaat van hun tomeloze inzet is een prachtige passantenhaven en een opgeruimde Rijnkade. De reacties op dit burgerinitiatief zijn dan ook lovend. Niet één bezwaar kwam er binnen en het project werd gedragen door bewoners van de kade. Ook lukte het de drie heren om de 300.000 euro die nodig was voor de haven binnen te halen. ,,We hebben ontzettend veel reacties en complimenten gekregen van inwoners en gebruikers. We zien dit jaar nog als een overgangsjaar, omdat iedereen nog een beetje moet wennen. Maar zodra de mond-op-mond-reclame gaat lopen - vaarders zijn heel sociale mensen - verwachten we nog meer passanten."

Tijdens de opening afgelopen zaterdag ontvingen de heren een daverend applaus voor hun inzet, doorzettingsvermogen en het resultaat. Ook burgemeester Christiaan van der Kamp was lovend over de drie. Hij roemde het doorzettingsvermogen en het resultaat. ,,De Oude Rijn is het hart en ziel van Bodegraven, maar die hebben we wat verwaarloosd. Met de haven krijgt de Oude Rijn weer de aandacht en glorie die Boreft verdient."

Nog niet klaar

De Rijnkadehaven is inmiddels een feit, maar voor Koevoets, Busker en Spijker is het project nog niet voltooid. ,,We willen nu de Rijnkade verder aanpakken. Het is een ontzettend leuk gebied met karakteristieke huisjes, het Phoenixgebouw en kaaspakhuizen. De Rijnkade is nu druk bezet met auto's, het was een weelde om zaterdag de Rijnkade autovrij te zien. Een volledige autovrije Rijnkade is lastig, maar we willen een minder rommelige Rijnkade en denken aan mozaïekachtige bestrating, bloembakken en duidelijkere parkeerplaatsen om de uitstraling te verbeteren." De eerste schetsen voor een heringerichte RIjnkade zijn nu in de maak. ,,De BOV betaalt een landschapsarchitect die voor ons het gebied tekent. De komende tijd willen we bovendien geld ophalen om de herinrichting te financieren (zie kader)."

Begin dit jaar hebben de heren alle rommel al van de kade verwijderd: oude bankjes, borden, plastic paaltjes en ook dat werkte stimulerend. ,,Direct gingen bewoners ook hun deuren verven en namen een bezem ter hand. Ontzettend mooi om te zien. Met dit project is Bodegraven wéér iets mooier geworden", besluit Koevoets. Zie ook: www.rijnkadehaven.nl.

Reageer als eerste

Lees ook

Meer berichten