Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Theo en Monique zijn al jarenlang betrokken bij de Vakantiespelen.
Theo en Monique zijn al jarenlang betrokken bij de Vakantiespelen.

Vakantiespelen: 'Saamhorigheid voert boventoon'

De Vakantiespelen viert deze zomer het 50-jarig jubileum. Bij de familie Jonker stroomt het 'Vakantiespelenbloed' al flink wat jaren door de aderen.

Bodegraven - De Vakantiespelen zit Theo Jonker, die dit jaar ook 50 jaar is geworden, in het bloed. ,,Ieder jaar wil je weer. Dat komt door de kinderen en vooral ook dankzij de vrijwilligers. Het is net een virus. In Bodegraven vieren we twee jaarwisselingen. Vrijwilligers van de Vakantiespelen weten wat ik bedoel."

Zeepkisten

Theo begon als dertienjarige jongen als vrijwilliger op het veld bij de sporthal. Na twee jaar hulpbrigade werd hij leiding bij de huttenbouw. ,,Eerst deed ik zelf nog mee. Toen maakten we in de Zustertuin geen hutten, maar zeepkisten. Daarna werd ik vrijwilliger. Ik ben een rauwdouwer en pas daarom beter bij de huttenbouw. Ik ben niet van de tent."

Coördinator

Monique kwam na hun eerste kus in de Mus via Theo vaker in De Zon en verbond zich ook aan de Vakantiespelen. ,,Twee jaar was ik leiding bij de huttenbouw", zegt Monique. Ze ging verder als coördinator bij de huttenbouw samen met Robbert-Jan Ooms en uiteindelijk werd ze algemeen coördinator. ,,Dat heb ik een jaar of acht gedaan. Daarna was ik een manusje van alles. Ik zat ook samen met Theo in de werkgroep. We hadden samen een klapbedje voor in de keet, dat was een ramp. Die moet je niet na twaalf uur 's avonds willen opbouwen."

Saamhorigheid

Slechts één keer miste het stel de Vakantiespelen, vanwege een reis naar Australië. Zij weten als geen ander hoe de Vakantiespelen werkt. Saamhorigheid voert altijd de boventoon. ,,Met zo weinig middelen zorgt de Vakantiespelen voor zoveel plezier. Stoeien met kinderen, bouwen en vooral het hutje schudden aan het einde. Prachtig", zegt Theo. ,,Ik mag dan twee meter zijn, maar aan het einde van zo'n week vloeiden de tranen over mijn wangen." Bij Monique was dit niet anders. ,,Als dan die stapel in brand ging en ik mijn eerste biertje van die week opentrok, wist ik weer dat we het hadden geflikt."

Emotioneel

Er waren ook emotionele dieptepunten. ,,Vooral de mensen die ons zijn ontvallen. Vrijwilligers en zelfs kinderen die meededen", blikt Theo terug. ,,Zo is de bloemenzee in bierflesjes bij het eindvuur ontstaan. Iedereen herdenkt daar ook." Een ander dieptepunt voor Monique was het eerste jaar op de Burgemeester Kremerweg. ,,Hoe dat veld toen werd opgeleverd, dat was echt een schande. Er zijn ouders met emmers modder naar het gemeentehuis gegaan om te klagen. Er lag vervuilde grond, er was geen water en elektriciteit. Toch hebben we genoeg water gezien, want het stond die hele week blank."

Mooie herinneringen

Er zijn voornamelijk mooie herinneringen. ,,We hadden besloten dat 1995 een jubileumjaar was", lacht Monique. ,,We regelden toen Flappie want Bassie en Adriaan waren te duur. Dat was bij het Bodegraafse Bos. De koeien liepen daar over het veld, geweldig." De Vakantiespelen maakte een ware evolutie door, naar 1.400 deelnemers nu. ,,Het is allemaal zo veranderd", zegt Monique. ,,Vroeger liep ik een hele dag met een autotelefoon over het veld om in nood te kunnen bellen. Zeven gulden per minuut! En het hout werd bijvoorbeeld opgeslagen bij Turkenburg. Dat dit altijd goed is gegaan, kan ik nog steeds niet geloven."

Kinderen

Inmiddels zijn hun twee kinderen Sjouk en Noor ook betrokken bij de Vakantiespelen. ,,Het was geen kwestie van mogen, maar moeten", lacht vader Theo. ,,Maar eigenlijk wil ik het ook nooit meer missen", zegt Sjouk. Hij maakt dit jaar deel uit van de hulpbrigade. ,,Dat wilde ik altijd al doen, de afgelopen twee jaar zat ik in de Crew." Dat vindt Monique een goede verandering in het programma. ,,Daardoor betrek je de kinderen van 13 t/m 15 ook in de week." Noor zal met hamer en zaag gebracht worden door vader Theo. ,,Ik baalde dat ik naar de huttenbouw moest, want ik vond de tent heel leuk. Maar toch wil ik het niet missen."

Pretkoppies

Ook al was er soms wel een negatieve houding van sommige mensen binnen het dorp, telkens bewees de week weer het ongelijk door de liefde en passie die er in het evenement werd gestoken. ,,De drijfveer was het zien van al die pretkoppies van die kinderen", zegt Theo. ,,Op een gegeven moment had ik een groep kinderen, waarin meerdere kinderen met een beperking zaten. Eigenlijk was dat mijn mooiste jaar."

Groei

De Vakantiespelen is in al die jaren enorm gegroeid. ,,Ik hoop dat de Vakantiespelen niet ten onder gaat aan het eigen succes", zegt Monique. ,,Het is zo groot geworden, dat de intimiteit toch wat minder is geworden. Wat dat betreft zou een Vakantiespelen in Reeuwijk bijvoorbeeld kunnen helpen." Theo vult aan: ,,Gelukkig kunnen veel gedupeerde kinderen nu terecht bij de Vakantiespelen in Nieuwerbrug."

Tekst: Roy Vane

9 reacties
Meer berichten