Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Column Henri Stolwijk: Overvloed

Dat het medialandschap verandert heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Zo snel je even naar Rebo Nieuws als je wilt weten waarom de brandweer met loeiende sirenes door het dorp raast. Dit nieuwsblog van oprichter Danny de Vries huldigt nog het standpunt 'bovenop het nieuws' en heeft daarmee zijn eigen plek duidelijk verdiend. Dat is een ander beginsel dan de Digitale Krant Bodegraven hanteert: dit medium plaatst vooral geautomatiseerd persberichten waarin het woord Bodegraven voorkomt. Oprichter Pancras Kuipers was er vroeg bij toen het internet furore begon te maken en heeft op die manier ook stevig voet aan de grond gekregen. Maar dankzij internet is eigenlijk iedereen tegenwoordig zo'n beetje uitgever. En nee, daarvoor hoef je geen website de lucht in te sturen. Je kunt je eigen Twitterkanaal beginnen, Facebook is natuurlijk zeer toegankelijk. Je kunt je ongezouten commentaar altijd kwijt, het gaat op deze media niet altijd om de nuances. Hoeveel buurten in Bodegraven en Reeuwijk hebben inmiddels eigen WhatsApp-groepen? Dat is de beste plek om te melden dat je kat is weggelopen of een konijn is komen aanlopen. Op diverse platformen kunnen Bodegravers gebruikte spullen aanbieden aan hun plaatsgenoten, (sport)verenigingen communiceren ook via de digitale snelweg met hun achterban. Onze smartphone is zo langzamerhand ook op lokaal niveau onze belangrijkste informatiebron. Ook burgemeester Christiaan van der Kamp probeert zich digitaal te manifesteren, je zou hem enigszins schertsend de lokale Donald Trump kunnen noemen. Met als grootste verschil dat Van der Kamp zo'n 1.000 volgers heeft en Trump meer dan 35 miljoen. Bovenal: Van der Kamp is een stuk genuanceerder. Via Twitter kun je zo'n beetje volgen wat hij doet en vindt. Ja, onze burgemeester wil dicht bij zijn bevolking staan. Dat geldt trouwens voor heel wat meer lokale politici. Wethouder Dirk Jan Knol is een fervente twitteraar, die inmiddels ook Facebook heeft ontdekt. Wethouder Martien Kromwijk schrijft met grote regelmaat een column over zijn bezigheden op de website van zijn politieke partij, Burgerbelangen. Dankzij de tweets van Groen Linkser Robért Smits weten we dat deze frequente treinreiziger baalt van de service en de dienstregeling van de NS, PvdA-er Lisbeth Hertog spuit via Twitter en Facebook haar ongenoegen over lokale zaken, ook VVD-er Lisette Visscher is erg actief op het medium. En dat geldt voor nog veel meer raadsleden.
Met die overvloed aan mogelijkheden jezelf te manifesteren is het logisch dat de interesse voor kranten jaar na jaar, misschien wel week na week, afneemt. Of dat een zegen is of juist niet kunt u zelf het beste uitmaken.

Castellumtuin

Zwammerdam - De Castellumtuin van zorglocatie Hooge Burch aan de Spoorlaan 19 in Zwammerdam wordt zondag 20 augustus om 13.00 uur feestelijk geopend. Op deze dag vinden er diverse activiteiten plaats in en rond het Limes-bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM in De Haven.Om 12.00 uur beginnen de activiteiten al. Band The Netz treedt op in de Castellumtuin. Er is een barbecue met een Romeinse knipoog. En wie wil, kan op de foto met een Romein. Elk half uur is er een rondleiding (15 minuten).

4 reacties
Meer berichten