Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Foto: Janet de Vos

Fraaie festijnen

September belooft voor onze gemeente weer een mooie maand met fraaie festijnen te worden. En dat danken we dan aan een aantal echte entrepreneurs: doorzetters die van aanpakken weten en zich niet van slag laten brengen door tegenslagen. Het grootste evenement dat ons wacht is natuurlijk de traditionele Najaarsmarkt, van 13 tot en met 16 september. De Marktcommissie onder aanvoering van Ap Mak, met trouwe steunpilaren als Ben van 't Hof en Annelies Schulten, heeft weer een indrukwekkend programma in elkaar gesleuteld. Onderschat vooral niet hoeveel tijd en energie die Marktcommissie in dit project moet stoppen, al mogen we evenmin de vele tientallen vrijwilligers vergeten die op eigen wijze ook hun steentje bijdragen. Bij zoveel vrijwilligers is namen noemen onmogelijk, maar als trouwe begeleider van de Kaaskoningin maak ik toch graag een uitzondering voor Jordan Oostdam. Jordan zal er wederom voor zorgen dat de nu nog onbekende koningin en haar hofdames alle verplichtingen op tijd bezoeken, a hell of a job zoals dat heet.

September is ook de maand dat een paar ras-ondernemers ons dorp (inter)nationaal op de kaart zetten. Een van hen is Menno Olivier, met John Brus de drijvende kracht achter het groeiende succes van Brouwerij De Molen en de bedenker en initiator van het Bodegraafs Bier Festival. Dat festival is in het negende jaar uitgegroeid tot een indrukwekkend festijn, op de agenda op vrijdag 22 en zaterdag 23 september. Voor beide dagen zijn 3.500 toegangskaarten beschikbaar, de belangstellenden komen van heinde en verre. De liefhebbers kunnen zo'n 200 biersoorten proeven van brouwers uit Nederland, België, Duitsland, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, Zweden, Noorwegen, Hongarije en Engeland. En wellicht zie ik er nog een over het hoofd.

De lokale middenstand heeft de potentie trouwens ook ontdekt: de bezoekers krijgen een speciale krant uitgereikt waarin de retailers zichzelf en hun handel profileren. Wie weet lopen de bieradepten ook nog even binnen bij een van de kappers, kopen een nieuw overhemd of t-shirt, dan wel een bloemetje voor thuis. De kans is overigens niet heel groot, de bezoekers komen toch vooral om lekker bier te drinken, maar niet geschoten is altijd mis.

Ook een grote publiekstrekker is Goedhart Motoren, dat eveneens in het weekeinde van 23 september zijn jaarlijkse festival houdt. Verspreid over de zaterdag en de zondag komen daar naar verwachting meer dan 15.000 mensen op af, rondom de showroom aan de Europaweg zal het een komen en gaan zijn van motorliefhebbers. Zoals Brouwerij De Molen bekend is in de wereld van de bierliefhebbers geniet Goedhart Motoren onder de motorrijders naam en faam, zo is het nu eenmaal. Het label Bodegraven profiteert ervan.

reageer als eerste
Meer berichten