Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Foto: Janet de Vos

Gemeente: geen extra groei Schiphol

Gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Gouda, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden zijn maandag de campagne 'Geef stilte een stem' gestart.

De gemeenten maken zich zorgen om de plannen voor verdere groei van Schiphol. In overleg met inwoners, de luchtvaartsector en overheden is afgesproken dat er maximaal 500.000 vluchten per jaar van en naar Schiphol mogen vliegen. Deze afspraak geldt tot en met 2020. Naar verwachting wordt dit aantal in 2017 al bereikt en daarom wil Schiphol groeien. Men verwacht tevens dat de minister of de Kamer na de zomer een voorstel gaat doen over de uitbreidingsplannen van Schiphol. Voordat dat besluit er ligt, willen de gemeenten, verenigd in het cluster Groene Hart, aandacht vragen voor hun belangen. De campagne biedt met www.ikstemvoorstilte.nl een platform waar inwoners, ondernemers, recreanten en natuurliefhebbers hun stem kunnen laten horen. De campagne wordt niet gevoerd tégen Schiphol maar vóór een zorgvuldige belangenafweging bij de besluitvorming over verdere sterke groei van Schiphol. ,,Het doel is eigenlijk drieledig: we willen bewustwording creëren van het probleem, mensen informeren en een breed dialoog starten over dit onderwerp", aldus een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

In aanvulling op de campagne hebben de gemeenten gezamenlijk een brief gestuurd aan staatssecretaris Dijksma. Een afschrift is verzonden aan informateur Zalm. In deze brief pleiten de gemeenten voor een zorgvuldige belangenafweging bij het vaststellen van het kader voor de ontwikkeling van Schiphol, het reguleren van vliegroutes en een oplossing voor de problematiek op de lange termijn.

Geluidsoverlast

De geluidsterkte is het grootst in het binnengebied vlakbij Schiphol. In het buitengebied komen echter ook zeer veel vliegtuigen over. ,,Nu de Kaagbaan weer in gebruik is na het groot onderhoud afgelopen voorjaar, is het aantal klachten in Bodegraven-Reeuwijk weer wat afgenomen - hoewel we nog steeds klachten binnen krijgen. Wanneer Schiphol gaat groeien naar misschien wel 800.000 vliegbewegingen, zal dat aantal alleen maar toenemen", aldus een woordvoerder van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Volgens een overzicht van RTL waren er in 2016 in totaal 2280 klachten binnengekomen over Schiphol vanuit inwoners van de gemeente Reeuwijk-Bodegraven: 1508 vanuit Bodegraven, 625 uit Reeuwijk, 129 uit Driebruggen en 18 uit Nieuwerbrug. De meeste klachten gingen over de Aalsmeerbaan. Met de uitbreidingsplannen voor Schiphol zal naar alle waarschijnlijkheid het aantal decibel niet toenemen, maar zullen er met name meer vliegtuigen overvliegen. Het gaat dus om langduriger overlast, de geluidpieken blijven min of meer gelijk. Mensen die last hebben van het lawaai krijgen meer momenten per dag dat ze zich ergeren.

Inhoud campagne

Iedereen kan zijn of haar stem laten horen op ikstemvoorstilte.nl. Deze stem kan dan worden meegenomen bij de besluitvorming. De campagne is ondersteunend aan alle partijen die kritisch naar de groei van Schiphol kijken waarbij de economische factor van Schiphol niet uit het oog verloren wordt. De handtekeningen worden aangeboden aan staatssecretaris Dijksma, van Infrastructuur en Milieu. Als de uitbreiding van Schiphol toch doorgaat, willen de gemeenten door blijven gaan om de effecten van de groei zoveel mogelijk te beperken.

16 reacties
Meer berichten