Logo bodegraafsnieuwsblad.nl

Vogels Surfplas hadden vogelgriep

De dode vogels die zijn gevonden bij de Surfplas in Reeuwijk hadden vogelgriep.

Bodegraven-Reeuwijk - In de week van 15 december kreeg de gemeente enkele meldingen dat er dode vogels lagen bij de Surfplas in Reeuwijk. Omdat het vermoeden bestond dat ze besmet zouden kunnen zijn met vogelgriep, besloot de gemeente onderzoek te laten doen en zijn maatregelen getroffen. Inmiddels is het onderzoek afgerond.

Geen extra maatregelen

Conclusie is dat de vogels het H5N8-virus hadden, beter bekend als de vogelgriep. Omdat het tot nu toe alleen om watervogels gaat neemt de gemeente geen extra maatregelen, naast de maatregelen die al genomen waren. Zo zijn borden geplaatst om mensen te waarschuwen voor de vogelgriep. Tot nu toe zijn in de afgelopen periode ongeveer 200 dode vogels verwijderd; hoofdzakelijk smienten. Ook de komende dagen worden dode vogels nog steeds verwijderd. Diverse kinderboerderijen in de regio, waaronder de Oude Zustertuin, hebben uit voorzorg de deuren gesloten. Voor meer informatie over de vogelgriep kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep.

 

Er werden tussentijds borden geplaatst om mensen te waarschuwen voor de vogelgriep. Tot nu toe zijn in de afgelopen periode zo'n tweehonderd dode vogels verwijderd, het zijn vooral smienten.

Ook de komende dagen worden dode vogels nog steeds verwijderd.

Geen extra maatregelen

Omdat het tot nu toe alleen om watervogels gaat, neemt de gemeente geen extra maatregelen naast de maatregelen die al genomen waren.

Gisteren werd er vogelgriep geconstateerd bij dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk. De siervogels en kippen in het bedrijf, meer dan 6500 in totaal, werden meteen geruimd. De gemeente heeft een noodverordening ingesteld. Tien kilometer rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod.

Reageer als eerste
Meer berichten