Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Is jouw huis inbraakgevoelig? ?

De donkere, korte dagen in combinatie met de feestdagen zorgen ervoor dat jaarlijks een piek in het aantal inbraken te zien is in december. Ook in Bodegraven-Reeuwijk is er een hoos aan inbraken aan de gang. Daarom roept de stichting Nationale Inbraakpeventie Weken (NIPW) op om de veiligheid van je woning onder de loep te nemen.

Bodegraven-Reeuwijk - Tijdens de feestdagen wordt tot twee keer zoveel ingebroken als op andere dagen. Toch zegt maar een op de vijf mensen (22%) extra maatregelen te nemen om inbraken te voorkomen wanneer men op visite of op vakantie is. 'Ga daarom eens inbreken in je eigen huis', is de oproep van Coen Staal, voorzitter van de NIPW. 'Loop met de ogen van een inbreker in en om je huis.'

Breng zwakke plekken in kaart

Allereerst is het volgens Staal belangrijk om deuren goed op slot te doen en een bewoonde indruk achter te laten wanneer men weggaat. 'Maar breng ook de zwakke plekken van je huis eens in kaart.' Recent onderzoek laat namelijk zien dat bijna iedereen onterecht denkt dat het met de beveiliging van zijn huis wel snor zit. Toch is bijvoorbeeld maar liefst 43% van de achterdeuren zodanig beveiligd, dat een inbreker binnen een minuutje binnen is. 'Je kunt de achterdeur dan wel goed op slot draaien, maar een zwak slot houdt inbrekers echt niet tegen. Vaak gaat van alleen nieuw deurbeslag al een goede, afschrikwekkende werking uit', aldus Staal. Extra hulp biedt de InbraakPreventieCheck op stichtingnipw.nl/check. Daarmee kun je eenvoudig controleren hoe je huis nu is beveiligd en wat er eventueel verbeterd kan worden.

Anti-inbraaktips

Om het voor de inbreker geen feestje te maken, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken een paar simpele tips. Laat het allereerst lijken alsof je thuis bent. Zet bijvoorbeeld de tv aan, dat geeft geluid en 'bewegend' licht. Ga je op vakantie? Vraag of iemand de post weghaalt en zorg voor een ietwat rommelig aanrecht. Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip dat het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil. Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden en liefst ook nog de lamellen of gordijnen vroeg in de avond even te sluiten en mogelijk extra verlichting aan te doen. Plaats daarnaast een inbraakwerende strip op voor- en achterdeur. Ook een WhatsApp-groep in de buurt om elkaar te waarschuwen bij een verdachte situatie werkt. Kijk daarvoor op www.wabp.nl. Of meld je aan op Facebook bij de Onraad- en WhatsApppagina Bodegraven-Reeuwijk.

 

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten