Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Politieke column

  Column

Boom ziet Abraham

Er is een overeenkomst tussen Hoogeind 52, Platteweg 79 en Spoorstraat 32. Op elk van deze adressen staat een grote, fraaie boom, respectievelijk een bruine beuk, een kastanje en een plataan. Ze komen voor op de lijst van 'behoudenswaardige' bomen in Bodegraven-Reeuwijk. Behoudenswaardig is vooral een formele term om aan te geven dat je zo'n boom niet zomaar mag kappen, maar het geeft ook iets weer van een waarde voor het landschap en de omgeving . Dankzij de eigenaar kunnen we daarvan allemaal meegenieten.

Welbeschouwd is het aantal van 186 bomen op de lijst nog helemaal niet zo groot voor onze uitgestrekte gemeente. Zou dat aantal niet eens uitgebreid moeten worden? De criteria om als 'behoudenswaardig' te worden genoteerd is: zichtbaar vanaf de openbare weg, ten minste vijftig jaar oud en in goede gezondheid.

De meeste bomen hebben een hoogte van 15 m en een stamomtrek van ongeveer 50 cm.

De inventarisatie van bomen voor de lijst is rond 2010 geweest. Ondertussen zijn alle bomen in onze gemeente al heel wat keren jarig geweest. En hebben er weer een aantal Abraham gezien. Ik zou het een goed idee vinden als de baasjes van die nieuwe groep 'jonge oude bomen' die aan mij zouden willen doorgeven. Niet om u met extra ge- en verboden op te zadelen. Maar omdat we allemaal datzelfde delen: de bewondering voor deze fraaie iconen, die meer aandacht verdienen.

Bij aanmelding zorg ik voor een consult van de boomchirurg om vast te stellen wat de staat van uw boom is.

Sluit u aan bij de bomenbeweging !

Gerrit Weerheim

Gemeenteraadslid SGP Bodegraven-Reeuwijk

Reageer als eerste
Meer berichten