Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Aantrekkelijke pleinen!

  Column

Op de middelbare school moest ik vroeger regelmatig een werkstuk maken. En wie herkent dat niet. Een van de beste lessen die ik ooit kreeg van een leraar: de presentatie van je werk bepaalt de helft van je cijfer. Natuurlijk moet de inhoud ook goed zijn, maar als het er niet verzorgd en aantrekkelijk uit ziet, kun je een hoog cijfer wel vergeten. En deze les is ook van toepassing op ons centrum.

De centrumvisie van de gemeente is er op gericht om het centrum van Bodegraven aantrekkelijker te maken voor de bezoekers en het winkelend publiek. Als het centrum aantrekkelijker wordt, trekt dat nieuwe bezoekers aan, verbetert het vestigingsklimaat voor ondernemers, verblijven mensen langer in het centrum en nemen de bestedingen toe. Kortom, we moeten aan de slag!

Maar hoe maak je nu een centrum aantrekkelijk? Dat is nog niet zo eenvoudig.

Allereerst moet het schoon en veilig zijn. Samen met de ondernemers is daarom het keurmerk veilig ondernemen (KVO) ingevoerd. Hierbij wordt samen met ondernemers en gemeente gewerkt aan een schoon en veilig centrum.

Ten tweede moet je het gezellig maken. Als je thuis bezoek ontvangt, ruim je je huis op en maak je het gezellig door het leuk aan te kleden. Ook dat is inmiddels gebeurd in het centrum en er hangen geweldig fraaie bloembakken.

Ten derde moet je zorgen voor goede voorzieningen. Te denken valt aan bankjes, internetmogelijkheden, voldoende horeca en veel activiteiten. Ook daar werken we met ondernemers aan en dat is ook te zien. Aan het Raadhuisplein heeft restaurant De Munt zich gevestigd en sinds 2 jaar heeft de Zoete Inval een bescheiden terras voor de Lutherkerk. De Buren hebben het terras fors uitgebreid en het leuk aangekleed. En er zijn vele activiteiten. Ondernemers, verenigingen en de evenementencommissie organiseren vele evenementen in het centrum. Van Italiëdag tot Foodtruck-festival en van Maestro tot Najaarsmarkt!

"Maar die pleinen zijn zo saai", wordt regelmatig gehoord. "De Oude Markt staat vol met auto's en het Raadhuisplein kan ook veel leuker." Daar willen we ook aan werken. Daarom wil de gemeente het Raadhuisplein opnieuw inrichten. Daarbij is de opdracht om vooral de beleving op ooghoogte te verbeteren. De eerste schetsen zijn gemaakt en worden nu besproken met de klankbordgroep en betrokkenen. Meer zitgelegenheid, meer kleur, een mooie blikvanger en dus meer beleving.

Zoals bekend werken we er ook aan om de Oude Markt weer de allure te geven die het verdient door het autoluw te maken. Want laten we wel zijn: onze pleinen zijn de blikvangers van ons centrum. Zij bepalen samen met de ondernemers voor veel bezoekers het beeld van ons centrum. Daarom is het belangrijk dat we werken aan aantrekkelijke pleinen. Immers, de presentatie van je werk bepaalt de helft van je cijfer.

Dirk-Jan Knol

Wethouder

Reageer als eerste
Meer berichten