Logo bodegraafsnieuwsblad.nl

Leegstand in Bodegraven?

  Column
Foto: Janet de Vos

Recent maakte een omroep een reportage over het centrum van Bodegraven. Op zichzelf eervol dat er tijd werd besteed aan Bodegraven. Al vond ik, de titel 'Leegstand in Bodegraven zorgt voor problemen' weinig verheffend en positief. Maar wellicht was u in de gelukkige omstandigheid dat u op vakantie was en deze berichtgeving miste.

De reportage wierp een eenzijdig licht op het genoemde onderwerp. En ja, een beetje gelijk hebben ze wel. Want hoewel we in een prachtig dorp wonen, kunnen we ons niet onttrekken aan een landelijke tendens. Bijvoorbeeld een groei in online aankopen, meer prijstransparantie, demografische ontwikkelingen (onder andere vergrijzing) en consumenten die naar andere plekken gaan om te winkelen. Dit samen zorgt ervoor dat er ook in Bodegraven winkels stoppen, winkelketens omvallen en we het ook in Bodegraven met minder winkelmeters moeten doen.


U begrijpt, Bodegraven ontspringt de dans van leegstand niet. Moeten we ons dan neerslachtig neerleggen bij deze constatering? Nee, vooral niet! Juist vanwege deze ontwikkelingen hebben gemeente, de B.O.V., inwoners en centrummanager de handen ineen geslagen om deze ontwikkelingen te beïnvloeden. Deze partijen leveren inspanningen die geleid hebben tot een centrumvisie waarin krimp van het centrumgebied wordt besproken. Er worden maatregelen bedacht om winkelen gezelliger te maken en er worden oplossingen aangedragen om de winkelroutes meer op elkaar af te stemmen.


Ik noemde al eerder dat het geschetste beeld eenzijdig was. Want zijn er de afgelopen jaren eigenlijk veel winkels gesloten, gerund door een Bodegraafse ondernemer, anders dan wegens pensioenleeftijd? Wat dacht u van Kamerling, van Keeken, van Dam Brillen, Brood & Ko, Doorduyn, Punt;komma, Rietveld, Doodels en Kalkman? Allemaal ondernemers die positief in de wedstrijd zitten en hun creativiteit, gastvrijheid en mooie producten aanbieden en daarvoor de winkel verbouwde. En er volgen er meer: voor de winter zijn intrede doet zijn er nog een aantal winkels verbouwd.

Daar kunnen we toch trots op zijn. Ondernemers en inwoners. Samen houden we Bodegraven aantrekkelijk en gezellig.

En ik beloof u alvast: de volgende reportage heeft als titel 'Schitterende winkels in Bodegraven zorgt voor aantrekkelijk centrum'. Ik weet zeker dat u deze reportage wél wilt zien.

Reageer als eerste
Meer berichten