Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Het Julianaplantsoen met banken en siervaas in 1919. Foto-archief: Cock Karssen
Het Julianaplantsoen met banken en siervaas in 1919. Foto-archief: Cock Karssen
Verhalen uit het archief

Uit het archief: parken, een bos, singels en een rosarium

  Historie

Het dorp Bodegraven had van oorsprong geen parken of plantsoenen. Midden tussen de weilanden was er groen rondom, bovendien waren de paar staten die vooral langs de Oude Rijn lagen allemaal van rijen bomen voorzien. Het eerste officiële plantsoen werd aangelegd in 1918.

Door Cock Karssen

Bodegraven - Het plantsoentje kwam op de plaats van een braakliggend stukje grond tussen de Prins Hendrikstraat en de Julianastraat. Hoewel de zuinige Bodegravers het eigenlijk zonde van het geld vonden, werd het terreintje toch omgetoverd in een heus plantsoen. Burgemeester H .Le Coultre betaalde persoonlijk voor de plaatsing van een bankje, waarna de wethouders en raadsleden niet konden achterblijven, zij boden twee banken aan. De heren La Gro en Marsman gaven samen ook een bank, zodat het plantsoen vier banken rijk was. Bovendien schonk de middenstandsvereniging een flinke betonnen vaas.
In de krant verschenen de volgende dichtregels van boerenlekendichter Roosenboom: ,,Heerlijk prachtig is gelegen ons zo keurig mooi plantsoen, er zijn dan ook zeer veel dorpen die het met minder moeten doen. Loopt men daarin te wandelen trekt een punt ons allen aan, dat men midden in ons lief plantsoentje het middenstands geschenk ziet staan. Niet genoeg kan men waarderen dat geschenk in ons plantsoen..."
In 1929 kwam er nog een plantsoen bij langs de spoorlijn, bij de Stationsstraat. De verwaarloosde strook grond langs de Spoorlaan werd veranderd in een slingerend paadje omzoomd door heesters en bomen. In 'Het Bodegravensch Nieuws en Advertentieblad' werd juichend vermeld dat dit plantsoen zelfs het Julianaplantsoen ver in de schaduw zou zetten. Toen kort daarna de crisistijd uitbrak werd in het kader van de werkvoorziening een vijver gegraven ten noorden van de Dorpskerk, ook een unicum voor het dorp.

Daarna waren er plannen voor een heus bos in Bodegraven. Zie hiernaast.

Ten slotte kwamen erlater bij de uitbouw van Bodegraven langs alle randen later groenstroken bij waar volop gewandeld kan worden. En op de plaats van de tuin van Turkenburg werd het Rosarium aangelegd. Lees ook hiernaast.

Reageer als eerste
Meer berichten