Logo bodegraafsnieuwsblad.nl


Leo Hörnig is sinds anderhalf directeur van het Evertshuis en houdt zich beter met beleid, uitvoering en lopende zaken. De afgelopen tijd lag de focus op de organisatie, nu is het tijd om het aanbod aan theatervoorstellingen, culturele projecten en arrangementen te laten groeien.
Leo Hörnig is sinds anderhalf directeur van het Evertshuis en houdt zich beter met beleid, uitvoering en lopende zaken. De afgelopen tijd lag de focus op de organisatie, nu is het tijd om het aanbod aan theatervoorstellingen, culturele projecten en arrangementen te laten groeien.

'Het Evertshuis is op de goede weg'

  Human Interest

Het Evertshuis is goed op koers. De afgelopen tijd is er een frisse wind door de organisatie gegaan en het aantal activiteiten uitgebreid. Dat werpt zijn vruchten af, want het aantal bezoekers stijgt en de financiën staan er beter voor.

Bodegraven - Leo Hörnig is sinds anderhalf jaar directeur van het Evertshuis. ,,Ik heb een grote passie voor cultuur, kunst en geschiedenis en met mijn kennis op het gebied van organisaties en bedrijfskunde, was er in het Evertshuis genoeg om mijn tanden in te zetten. Inmiddels hebben we een eerste stap gezet en met ons team goede resultaten geboekt. We krijgen mooie feedback van betrokkenen en de mensen die het moeten doen, zijn enthousiast."

De afgelopen anderhalf jaar lag de focus op de organisatie. ,,We hebben ongeveer 10 à 12 fte in dienst en daarnaast nog zo'n 70 enorm enthousiaste vrijwilligers. Aan de achterkant is er veel gebeurd. We hebben bijvoorbeeld een nieuw ticketsysteem. Voor de komende jaren richten we ons op drie pijlers: theatervoorstellingen, culturele projecten en arrangementen. Wat theater betreft zijn we hard bezig het aantal en het soort voorstellingen naar een hoger plan te tillen en meer doelgroepen aan te spreken. Veel activiteiten trokken vooral 45-plussers. We willen de jeugd, twintigers en dertigers beter bereiken."

Voor Hörnig en zijn team betekent dat veel uitproberen. ,,We kijken wat er werkt. De pubquiz bijvoorbeeld is een succes en daarmee trekken we weer een heel ander publiek. Stand-up comedy, bedoeld om twintigers naar ons theater te krijgen, gaat moeizaam, maar daarentegen doen optredens van bands en salsa- en discofeesten het goed. Tijdens het Top 2000-feest vorige week waren er bijvoorbeeld 300 bezoekers."

Verdubbelen

In het theaterseizoen 2015-2016 had het Evertshuis zo'n zeventig evenementen. ,,Dit seizoen zijn dat er 116 en we groeien door naar 160 activiteiten in 2020. Daarbij focussen we ons ook om de bezettingsgraad omhoog te krijgen." De inspanningen werpen hun vruchten af. ,,Nooit eerder verkochten we in september zoveel tickets. We breken record na record. Bovendien krijgen we waardering van bezoekers en worden we gesteund door het College van B&W. De gemeente ziet de behoefte aan het Evertshuis en steunt ons daar in", licht Hörnig toe.

Culturele projecten is een tweede speerpunt en daarvoor is sinds juni Esther Didden aangesteld. ,,Culturele projecten zijn erg belangrijk voor ons en daarom willen we het aantal activiteiten laten groeien. Daarbij is het belangrijk dat de activiteiten voor en door bewoners zijn. We willen mensen betrekken, verbinden en activiteiten coördineren. Het bekendste culturele project is Bravo! Daarvoor gaan we de basisscholen meer betrekken en leerlingen laten kennismaken met cultuur. Bravo+Plus veranderen we in Bravo on Tour: dat houdt in dat we met activiteiten naar bijvoorbeeld Huizen van Alles of verzorgingshuizen toe gaan. Verder gaan we werken met thema's, zoals de Maand van de geschiedenis en hebben we plannen voor Het Evertshuis College waarbij inwoners met kennis en ervaring een podium krijgen en worden geïnterviewd, Ukkieconcerten voor peuters en hun ouders en helpen we onder de noemer 'Crew' jongeren om recensent te worden."

De laatste pijler is horeca en arrangementen. ,,De theaterzaal, vijf zalen boven en de foyer zijn te huur voor groepen en bedrijven en daarbij bieden wij catering aan, maar ook bijvoorbeeld een voorstelling is mogelijk. Op die manier kunnen we méér doen met het Evertshuis. Ten slotte hebben we circa 70 Vrienden van het Evertshuis, ambassadeurs die ons steunen financieel en met commitment. We hopen dat aantal uit te breiden."

Waardering

Hörnig vervolgt: ,,De komende tijd richten we ons op het uitbreiden van het aanbod, nieuwe doelgroepen en op de andere kernen in onze gemeente. In verhouding mag het aandeel inwoners van het Reeuwijkse gedeelte van de gemeente nog wat groter zijn. Ook hebben we de hoop dat gasten die op het Landalpark verblijven naar ons komen. Verder proberen we in te spelen op lokale zaken."

Hörnig is positief over de toekomst. ,,In 2016 hadden we nog een financieel tekort, maar dat was al meegenomen in de begroting. Voor komende jaren verwachten we weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. We zijn op de goede weg: dat zien we terug in het aantal voorstellingen, culturele projecten en arrangementen én - het allerbelangrijkst - in de waardering van onze bezoekers."

reageer als eerste
Meer berichten